dilluns, 8 de març del 2010

"Abadejo", per Pau Echauz

Pau Echauz és el corresponsal de La Vanguardia a Lleida. Pau Echauz és un gurmet dels bons. I Pau Echauz ha escrit un fantàstic article al diari lleidatà La Mañana -a la seva secció de primera plana l'Espurna- sobre el bacallà. Aquí us el deixo: us en llepareu els dits!
(La foto és meva, del dia que vaig anar al Bar Esther del Mercat de Tortosa)

Abadejo
He anat a comprar bacallà. Hi anava amb tanta fal·lera que ni he mirat el preu i la meva butxaca s'ha queixat a l'hora de pagar. Dos talls del llom, gruixuts i super salats que m'he afanyat a posar en remull a la nevera mentre miro entre els receptaris alguna idea per cuinar-lo. Catalunya és una terra molt bacallanera, amant de l'abadejo, que el combina amb maestria amb carxofes, espinacs, pèsols, mongetes i cigrons, perquè abans la Quaresma era la Quaresma i la combinació d'aquest peix de pobres amb llegums va esdevenir una solució imaginativa per a la menja que garantia la nutrició necessària malgrat el dejuni. En algun lloc he llegit que el bacallà és el peix més catòlic perquè quan mor se'l cobreix amb un sudari de sal i desprès ressuscita. Encara s'identifica el bacallà amb el temps de la penitència, el cicle quaresmal, un període d'austeritat i recolliment. La Quaresma ara és global. Però aquí no es penedeix ningú!

1 comentari:

  1. Això del bacallà (o abadejo, que ja sé que no és el mateix), té el seu què. A mi m'agrada molt. De vegades val la pena pagar uns dinerets extra i menjar-ne un bon tall. Només de veure la teua proposta ja va vindre salivera. Salutacions

    Francesc de Beneixama

    ResponElimina