dijous, 22 d’abril del 2010

Quan fou mort lo feren sant (en ocasió del traspàs de Samaranch)


(Aquest article el vaig escriure fa 5 o 6 anys. Malauradament encara té vigència)


Quan fou mort lo feren sant

Quatre dies que fa que és mort, i ja volen canonitzar el Papa de Roma. L’altre dia, a la plaça de Sant Pere, durant el populós, majestuós, pompós, fastuós i ple de colors funeral de Joan Pau II, fins i tot hi havia pancartes on hi figurava la inscripció “Santo subito”. O, en d’altres paraules, feu-lo sant que és tard i vol ploure.

Aquesta inclinació de tanta i tanta gent a glorificar la persona que es mor és una cosa que sempre m’ha sorprès. D’acord que, en la majoria dels casos, no s’arriba a demanar que el finat passi a engreixar les cada cop més atapeïdes pàgines del santoral, però en les vetlles i els enterraments és freqüent sentir-hi frases de l’estil “Era un bon home”, “Era una bona dona” o “La trobarem a faltar molt”. A tot estirar, n’hi haurà que diran “En el fons, tot i que no ho demostrava gaire, tenia bon cor”. Però no passaran d’aquí.

És políticament incorrecte dir mal d’algú quan fa poc temps que ha traspassat. Queda malament criticar qui encara reposa a l’obituari. Els motius? Potser per por al què diran, potser per considerar un deshonor faltar a qui no es pot defensar –per motius evidents-, potser per creure que és de mala educació, potser per respecte als familiars... El cas és que només se’n diuen els trets positius, se n’exageren les qualitats i es pot arribar a l’extrem d’inventar-se-les quan en vida aquella persona no era prou bona ni per dir bon dia.

I això passa, sobretot, quan el cessat és un personatge públic, conegut per milions de persones. Com si durant la seva existència no n’hagués fet, de malvestats, abominacions i dolenteries, com si no n’hagués tingut, de defectes, de cop i volta tot queda tapat pel mantell místic i enigmàtic de la Mort, que més que una calavera amb hàbit i dalla sembla una germaneta de la caritat. Nixon ja no és el president que va espiar la democràcia, ni Mitterrand l’enèsim mandatari francès que va deixar l’Àfrica potes enlaire, ni Hassan II el rei que va atonyinar les aspiracions de llibertat del poble sahruí... Ni Joan Antoni Samaranch, el dia que fineixi, el governador civil feixista de Barcelona de 1973 a 1977.

Per tant, millor que posem a cadascú on li pertoca. Els naps amb els naps i les cols amb les cols. No ha de suposar cap problema, cap ni un, dir la veritat sobre la persona que acaba de deixar aquest món. Encara que sigui desagradable, cru i dur examinar allò que va fer i va deixar de fer. Perquè, al cap del carrer, allò que compta és tractar les persones amb equanimitat. I allò que sobra és la infinita capacitat per autoenganyar-se i anar per la vida amb massa miraments.

7 comentaris:

  1. La premsa "estrangera" destaca avui en els seus obituaris un personatge tèrbol, falangista, organitzador de la corrupció al COI, molt fosc. Aquí hem de suportar estupideses i genuflexions, però si mires Vilaweb veuràs que han penjat un interessant recull de la premsa, des dels EUA fins a Europa. T'ho recomano, perquè aquí hem fet el cretí un cop més.

    ResponElimina
  2. Ja l'he vist, Lluís. Realment, som un país de pandereta...

    ResponElimina
  3. Quina gran diferència en tractar l'obituari de la mateixa persona entre la premsa "catalana i espanyola" i la premsa "estrangera". Sembla que els personatges tèrbols del nostre país només els coneixen a l'estranger.

    ResponElimina
  4. Aquesta tarda, la ràdio RAC 1 (de La Vanguardia) seguia fent genuflexions al punyetero falangista, fins i tot al programa d'humor del Toni Clapés. Un esperpent, un desastre. Retransmetien l'enterrament en directe! És que som un país de Zarzuela. Enterren un porc corrupte i viciós i encara li fan homenatges...!

    ResponElimina
  5. Felicitats pel teu blog! Comparteixo la teva reflexió. No conec l’historia d'aquest personatge, però em sembla que la reacció es semblant a quan va morir Jesús Gil. Em vaig quedar sorprès als comentaris majorment positius en la premsa quan va morir.. com si haguessin oblidat el seu passat criminal. Annchen

    ResponElimina
  6. Benvinguda, Annchen! Vam compartir una xerrada molt constructiva ahir a Móra d'Ebre!

    ResponElimina