tag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post7189610122139773347..comments2023-04-27T05:05:45.558-07:00Comments on Esmorzars de forquilla: RamonaIgnasi Revéshttp://www.blogger.com/profile/13185604585982755620noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-70815176396677089032009-09-04T13:02:15.348-07:002009-09-04T13:02:15.348-07:00I gràcies Francesc. De saviesa popular la Ramona e...I gràcies Francesc. De saviesa popular la Ramona en tenia un pou. I gaudia fent gaudir la gent.Ignasi Revéshttps://www.blogger.com/profile/13185604585982755620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-57577695386254963872009-09-04T13:01:26.578-07:002009-09-04T13:01:26.578-07:00Gràcies, Pau. També jo estic a favor de les coses ...Gràcies, Pau. També jo estic a favor de les coses bones, siguin noves o velles. Si no et fa res, adjunto l'article que vas publicar a la portada del diari La Mañana l'endemà de morir la Ramona:<br /><br /><br />Xup-xup trist<br /><br />A la vora del Llobregós les campanes de Torà van tocar ahir a difunts. Hi ha dol a Cal Jaumet. La padrina, Ramona Closa, ha dit adéu a aquesta terra aspra en la que va viure, una Segarra laboriosa, terra de camins, de parada i fonda. Ramona Closa no era una padrina qualsevol, era una institució, l’ànima d’una cuina que havia conservat i recuperat el plat tradicional per a donar-li la renovació justa. Quan vaig tastar l’ofegat de la Segarra, un guisat exquisit fet amb carn de porc, herbes dels secans, i una picada de xocolata, ametlles i nous, cuit tot al xup-xup tapat (ofegat) amb paper d’estrassa, vaig felicitar la cuinera i li vaig dir al Jaumet que era un plat ideal per a periodistes. Els ingredients són orella, galta, morro i peus, qualitats fonamentals en l’ofici. Avui, no hi ha xup-xup, els fogons muts, les olles tristes. És l’homenatge a una cuinera que ha viscut per salvaguardar el sabor del passat.<br /><br />Pau EchauzIgnasi Revéshttps://www.blogger.com/profile/13185604585982755620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-81332690167881594242009-09-04T08:00:13.939-07:002009-09-04T08:00:13.939-07:00Segur que devia ser una dona d'aquelles que fa...Segur que devia ser una dona d'aquelles que fan del cuinar un plaer per a la família i per qui siga. Quantes dones com ella no hauran salvat les receptes tradicionals de la nostra cuina? Entre tants bons cuiners i cuineres de cuina moderníssima, s'agraeix, de vegades, un toc de saviesa popular. Salutacions des del sud del País ValenciàFranceschttps://www.blogger.com/profile/17978125956760108158noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-54104306866866381782009-09-04T07:29:06.033-07:002009-09-04T07:29:06.033-07:00"M'exalta el vell i me n'enamora el n..."M'exalta el vell i me n'enamora el nou"? Era així la frase d'en JV Foix? Tan se val si ens enamora el vell i ens exalta el nou. Conservar i innovar no són sinò les dues cares d'una mateixa moneda.Els plats de la Ramona Closa no eren receptes antigues o velles, era cuina clàssica, alquimia dels fogons amb els productes de la terra.<br />Pau EchauzAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05801581939802621606noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-61554205736476287922009-09-04T05:06:11.741-07:002009-09-04T05:06:11.741-07:00Ens en sortirem, Trini. D'una manera o una alt...Ens en sortirem, Trini. D'una manera o una altra però ens en sortirem.<br /><br />Gràcies a tu, Montse, pel detall que va tenir recordant la Ramona.<br /><br />No estic del tot d'acord, Anònim. Hi ha molta gent partidària de "lo nou" que també estima "lo vell". Tot i així, tens raó quan dius que no hem de malbaratar la nostra herència.Ignasi Revéshttps://www.blogger.com/profile/13185604585982755620noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-35079675021246399152009-09-04T03:42:52.818-07:002009-09-04T03:42:52.818-07:00Estem en una societat en que tot "lo nou"...Estem en una societat en que tot "lo nou" és el millor. Ja és hora que aprengeum també de "lo vell"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-61879111219625794852009-09-04T02:41:27.189-07:002009-09-04T02:41:27.189-07:00Gràcies per l'enllaç. Hem de tenir sempre pres...Gràcies per l'enllaç. Hem de tenir sempre present la saviesa d'aquesta generació que està marxant.minimontsehttps://www.blogger.com/profile/17897107506641013006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-714278460190590242.post-21545171998874968292009-09-04T02:16:26.899-07:002009-09-04T02:16:26.899-07:00Justament va morir el deia del seu sant.
Una vida ...Justament va morir el deia del seu sant.<br />Una vida ben plena, la de la Ramona. <br />Espero que tingui raó i ens en sortim :)Trini González Franciscohttps://www.blogger.com/profile/05749416834953621116noreply@blogger.com