dilluns, 31 de maig del 2010

Presentació a Lleida

Divendres 28 de maig vam presentar Esmorzars de l'Ebre (i altre cop Esmorzars de Lleida) al Pub Antares de Lleida. També va ser una presentació diferent, perquè va ser la primera vegada que en un acte d'aquests puc fumar i ingerir begudes espirituoses. Érem parents i amics, sarroquins, escriptors i fins i tot un editor (el Josep Gelonch, de Fonoll, arribava de defensar la seva tesi doctoral). El Ramon Camats, que em va presentar llibre per tercera vegada, i que tot el divendres havia anat d'aquí cap allà, va remuntar-se als temps d'Oli en un llum per lligar-ho amb els dos llibres d'esmorzars. Jo vaig fer èmfasi en què aquest era un llibre ebrenc, sí, però que podia servir a la gent de Ponent per descobrir unes Terres que es troben al cantó de casa i que tenen molt per oferir.

Agraeixo a l'Antares i al Toni Revés -descendent de Sarroca, per cert- el fet que hi hagués pogut fer la presentació. També els agraeixo el suport que vénen prestant, d'un temps cap aquí, als escriptors joves i no tan joves que volen fer alguna cosa en el món de les lletres catalanes. Iniciatives com aquesta mereixen un reconeixement, i també que es perllonguin en el temps. Així doncs, endavant les atxes!


diumenge, 30 de maig del 2010

Presentació a Flix

Dijous 27 de maig vam presentar Esmorzars de l'Ebre a Flix. Va ser a la Biblioteca Artur Bladé i Desumvila. Ho vaig fer acompanyat de l'escriptor i amic Andreu Carranza i de la bibliotecària, de qui no recordo el nom (perdoneu-me, perdoneu-me un altra vegada més). Entre el públic hi havia la Norma, protagonista del capítol de Flix; la Neus, amb qui vaig treballar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa; les llibreteres... La presentació va ser la més diferent de totes les que he fet, perquè l'Andreu, sempre agut, original i imprevisible -pregunteu què va fer a la presentació d'El parlar de Sant Carles de la Ràpita, del Pep Carcellé- va improvisar una entrevista amb preguntes realment sucoses. Només us diré que l'última em comminava a fer un menú -ebrenc- de tot el que havia esmorzat.

Com sempre, Andreu, genial.




dissabte, 29 de maig del 2010

Fira del llibre ebrenc / Litterarum 2010

Jo hi aniré. I vosaltres?

(animeu-vos-hi, que abans de la presentació col·lectiva del matí, en la qual participo, hi ha un esmorzar!)







dimecres, 26 de maig del 2010

Hall of Fam: Los Bessons (Deltebre)

Sobretot no prenguem mal amb la sessió de fotos...







Entrevista al Butlletí de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (UAB)

Aquí teniu el link. És estrany, però no hi parlo de menjar.

dimarts, 25 de maig del 2010

Hall of Fam: Restaurant l'Estany (Caseta de Fusta-Mas de la Cuixota)

L'esmorzar del Delta Sud és aquell que va just abans de la foto de portada del llibre, en la qual apareixo perxant. Per esmorzar hi havia: anguila amb suc per a l'Antonio Valmaña i calamarsets per a mi. Per beure, vi blanc de Vilalba dels Arcs.


dilluns, 24 de maig del 2010

Presentació a Santa Bàrbara

Després de Tortosa, vam aterrar a Santa Bàrbara. A la Biblioteca José Escudé i Albesa, vam presentar el llibre acompanyats de la Sònia, Montse, la Judit, la Isabel... La presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura Alfred Blanch. Jo vaig exposar que el capítol de Santa Bàrbara, un capítol molt oleícola, va íntimament lligat amb el meu primer llibre, Oli en un llum. Potser per aquest motiu em vaig trobar tant a gust escrivint-lo...


diumenge, 23 de maig del 2010

Presentació a Tortosa

Dissabte 22 de maig, al matí, vam presentar el llibre a la 2 de Viladrich, a Tortosa. A la taula vaig estar acompanyat del Jesús Tibau, escriptor i blocaire, i del Joan Caballol, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa. També hi havia el rapitenc Pep Carcellé, protagonista destacat del llibre. Vam parlar del llibre en conjunt i també del capítol dedicat a Tortosa, on surten establiments com la Tasca Bohemia i el Bar Esther, i on es detalla un recorregut pel nucli antic per la capital del Baix Ebre. Sempre és un gust tornar als llocs on ets sents com a casa, i Tortosa -sense cap mena de dubte- n'és un.



divendres, 21 de maig del 2010

Hall of Fam: El Racó (Flix)

L'esmorzar del Racó de Flix: jabalí per a mi, cua de bou per al Moragrega i unes prunetes de postre per a un servidor. Per cert, lo dijous que ve vaig a Flix a presentar lo llibre. No sé què em diu que anirem a petar al Racó...



dimecres, 19 de maig del 2010

Hall of Fam: Bar Ismael (Gandesa)

Aquí, l'esmorzaret de Gandesa. Amb vi de Pepe Fuster, un combinadet per a mi i un Mediterrani per al Jaume Prim (no es va poder aguantar i a la foto ja en falta un bocí).



dimarts, 18 de maig del 2010

Hall of Fam: Can Joan (Horta de Sant Joan)

Aquí teniu l'esmorzaret d'Orta. La primera foto es veu bé; la segona no gaire (el vi és un Nostra Senyora del Portal, de Batea); la tercera brilla i la quarta retrata un digestiu amb herbetes dels Ports.




dilluns, 17 de maig del 2010

Esmorzar a la vora de la mar

La mar, a aquella hora del matí, tenia un color blau fort, definit. Se la veia mandrosa i enlluernada. El sol pujava i l’ombra de les barquetes s’escurçava.

Jo m’ho mirava des del restaurant del Club Nàutic, on havia anat a esmorzar. Vaig fer un glop d’un vi negre del Montsant, La Presa, un vi de fina aroma i gust tirant a dolcet. Confesso que, abans d’emprendre la truita de patata, no les tenia totes. Semblava poc feta, i a mi no m’agraden les truites poc fetes, perquè les trobo llefiscoses. Les truites, m’agraden de fetes cap a socarrades. Tot i així, me la vaig menjar. I vaig tenir la grata sorpresa que estava al punt, molt equilibrada. La llesca de pa amb tomata que acompanyava la truita va entrar millor per la vista. I no em va decebre quan la vaig tenir a la boca, perquè combinava una crosta cruixent i bocins de tomata grossos i carnosos.

Vaig repetir sensacions al segon plat. Perquè vaig menjar llonganissa, mitja tomateta a la planxa i fesols. I a mi no m’agraden els fesols, perquè –en efecte- els trobo llefiscosos. Altra vegada vaig quedar-me parat, perquè aquells fesols eren compactes, tenien un punt d’all torrat i eren inesperadament bons.

Sovint diem que hi ha menjars que no ens agraden. Menjars que, per cert, fa anys que no tastem. Alguna vegada hauríem de fer un esforç i tornar-los a provar. Posar en pràctica aquella frase que ens deien els pares i que repetim als nostres fills: “Com saps que no t’agrada si no ho has tastat?” Potser llavors cauríem del cavall, com Sant Pau, i ens replantejaríem els nostres gustos.

S’ha dit molt que, sobre gustos, no hi ha res escrit. Jo, a Cambrils, esmorzant a la vora de la mar, vaig veure que els gustos sempre es poden reescriure.





diumenge, 16 de maig del 2010

Hall of Fam: Bar Restaurant Sergio (Sant Carles de la Ràpita)

La primera foto és lo que va menjar lo maldito Pep Carcellé (truita de julivert i escrita). La segona foto és lo que vaig menjar jo (truita de julivert i anguila amb suc). I la tercera foto... Bé, una escena costumista rapitenca.



divendres, 14 de maig del 2010

Hall of Fam: Bar La Creu (Móra d'Ebre)

Aquí teniu l'esmorzar de Móra d'Ebre. L'amic Moragrega i jo vam arribar una mica tardet, però encara vam trobar fato...



dijous, 13 de maig del 2010

Hall of Fam: Ca les Barberes (Paüls)

Aquí teniu l'esmorzar de Ca les Barberes de Paüls: freixures, vi negre de Prat de Comte (s'intueix a la primera foto, a la part superior esquerra) i licor de cirera (elaboració casolana).


dimecres, 12 de maig del 2010

Cassola de tros (estil Antònio)

El dia abans d'aquests caragols, vam anar a Arbeca, a l'aplec de l'1 de maig que cada any s'organitza a la capella (al costat de la pista en direcció a Mollerussa). Vam endrapar, com quasi tothom a l'aplec, la típica menja de les Garrigues Baixes: la cassola de tros. Hi havia (ja em corregireu si l'erro) patata, espinacs, costella de porc, llonganissa, també caragols, botifarra negra i bitxo. El cuiner, l'Antònio de Borges, cada any perfecciona una mica més la tècnica, perquè la cassola aquesta era més bona que la de l'any passat i (suposo) menys que la de l'any que ve.


dimarts, 11 de maig del 2010

Hall of Fam: Bar Esther (Tortosa)

Amb el Jesús Tibau també vam anar a fer el vermut al Bar Esther del Mercat de Tortosa, tota una institució a la capital del Baix Ebre.

(Per cert, el proper dia 22 de maig, després de la presentació, hi tornarem a fer el vermut. Suposo que no hi cabrem i haurem de seure a la terrasseta. Si no plou, és clar...)



diumenge, 9 de maig del 2010

Hall of Fam: Tasca Bohemia (Tortosa)

A partir d'avui penjaré totes les fotos dels plats que vaig endrapar jo i els meus acompanyants en aquesta seguida d'esmorzars. Comencem per la Tasca Bohemia, al nucli antic de Tortosa, on el Jesús Tibau i jo vam prendre un esmorzar finet, aeri, regat amb un vi blanc de Bot, un Llàgrimes de Tardor.


dijous, 6 de maig del 2010

Restaurant Mare de la Font (Solsona)

En un viatge recent al Solsonès, vam anar a dinar al Restaurant Mare de la Font, als afores de Solsona en direcció a Oliana. Érem els quatre de casa, la Mari i el Joan. Aquí teniu afotos de tot lo que vam menjar. Que ensaliveu!

(com podeu veure clicant al link, l'àrea d'esbarjo que envolta el restaurant el converteix en un lloc ideal per portar-hi la canalla)